Logo

Martin Pražák – ceny v restauracích vzrostou o 30 procent

Redakce
Redakce
08.02.2022

Začal s účetnictvím, pracoval pro banky a investiční společnosti, měl výrobnu na domácí nudle, ale zlákalo ho vaření a jídlo. Pod jeho křídla patří dnes kavárny Café Essence, Praži café, Bistro Magdalene, Vaflárna. Co rozhoduje o úspěchu v gastronomii, a jaké jsou nejlepší kuchyně světa? O tom všem Martin Pražák v dalším díle Jihočeského podcastu.

Pandemie zapříčinila nestabilitu celého odvětví, ale to přináší řadu příležitostí ke změnám, které jsou pro restaurace nezbytné. Sehnat dobrého kuchaře na inzerát je přitom skoro nemožné. Zvýšené náklady na suroviny, personál a energie se brzy promítnou i do cen v gastronomii. Ty se můžou zvýšit až o třetinu. Polední menu za stokorunu je minulostí. Jídlo přes oběd bude v kompletním menu stát 240 korun.


Martin Pražák

Sdílejte článek

Pinterest

Podobné články

Martin Hlaváč a Michal Haták – neformální povídání u piva

Po delší době se mikrofonu ujal Tomáš Kocifaj a s dvěma kamarády programátory natočil další díl podcastu. Martin Hlaváč a Michal Haták jsou dva velmi zkušení programátoři. Michal pracuje v Jihočeské agentuře INIZIO, kde vede vývojářský tým pro projekt zabývající se mapováním nemovitostí v Kanadě. Martin je jedním z hlavních vývojářů oblíbeného marketingové nástroje Marketing…

Redakce 23.01.2022

Štěpánka Kůsová – Propagátorka Barefoot obuvi pro děti

Česko je barefootovou velmocí, říká Štěpánka Kůsová.  V obuvi, která simuluje chůzi naboso chodí čím dál víc lidí.  Bývalá učitelka v mateřské škole před pár lety potřebovala lepší obutí pro své děti. To jí nasměrovalo k otevření obchodu s barefootovou obuví v Českých Budějovicích. V rozhovoru s Petrem Meškánem popisuje jak se změní výraz v…

Redakce 02.11.2023

Libor Grubhoffer – vědecká kapacita a ředitel Biologického centra

V tomto dílu Jihočeského podcastu Petr Meškán vyzpovídal člověk s největším počtem titulů, který zatím kdy byl naším hostem. Libor Grubhoffer je ředitel Biologického centra, vědec nebo také bývalý rektor Jihočeské univerzity. Řeč bude i o tom jestli je možné, že koronavirus unikl z čínské laboratoře. A nebo nakolik řídí řešení pandemie peníze. Jakou roli…

Redakce 07.09.2021

Miroslav Vodák – Na náměstí se nemá předvádět síla motoru vozu. Auta tam ale patří

Poprvé byl jako host Jihočeského podcastu architekt. A není to náhodou. České Budějovice čekají velké proměny hned na několika místech, z nichž tu nejvýraznější představuje proměna Náměstí Přemysla Otakara II. Uzavře se severní strana a ubydou parkovacích místa. Hlavní ale podle Mirka Vodáka je odvedení tranzitní dopravy, která představuje polovinu aut mířících na náměstí. Jaké…

Redakce 21.03.2022

Tereza Sabáčková a Gabriela Kalista – Charitativní kalendář eSENce ženy

Po Covidu se úplně změnil vkus a náš přístup k nakupování módy. „Dělala jsem už i teplákové šaty,“ říká Tereza Sabáčková v rozhovoru s Petrem Meškánem. Netradiční dvojrozhovor s jihočeskou módní návrhářkou Terezou Sabáčkovou a fotografkou Gabrielou Kalista. Řeč byla o charitativním kalendáři eSENce žen, o tvrdém živobytí v módním businessu a také o svatebním…

Redakce 08.12.2023

Filip Doležel – Budějčák, který vystudoval v Žilině a hned po škole začal létat na velkých dopravních letadlech

V dalším dílu si Petr Meškán povídá s pilotem velkých dopravních letadel Filipem Doleželem. Ten se z Českých Budějovic přes školu v Žilině dostal až k létání dálkových letů nebo pilotování pro čínské aerolinky. V době první vlny pandemie přišel, stejně jako spousta pilotů o práci, v současné době má základnu ve Vilniusu. Stýská se…

Redakce 19.02.2022

Tomáš Olejník – prostory Masných krámů působí jako pivní chrám

Na katastrální mapě má každá kóje v Masných krámech své číslo. Sklenice na pivo jsou vyrobené přímo a jen pro tuto provozovnu. Mají Masné sklep? Jaké je tajemství atmosféry této ikonické budějovické hospody? Na spoustu dalších otázek odpoví rozhovor Petra Meškána s Tomášem Olejníkem z budějovické restaurace Masné krámy. Jihočeský Podcast · Tomáš Olejník -…

Redakce 30.11.2022

Nicole Stava – Nové technologie vstoupily i do trhu s uměním

V novém dílu Jihočeského podcastu Petr Meškán zpovídal Nicole Stava obchodníci s uměním a správkyni rodinného panství Bechyně. Nicole prozradí kolik stojí údržba zámku jako rodinného sídla. V podcastu se navíc obsáhle věnuje současném trhu s uměním, ale i technologiím, které pomáhají odhalit padělky nebo jsou součástí transportu výtvarného umění na výstavy. Jihočeský Podcast ·…

Redakce 07.10.2021

Daniel Stach – držitel několika prestižních novinářských cen a ceny za popularizaci vědy

Hostem Petra Meškána v dalším dílu Jihočeského podcastu je redaktor a moderátor zpravodajství České televize redakce vědy Daniel Stach. Řeč bude o jeho vztahu k technologiím, o tom jak prakticky vypadá jeho práce v televizi a samozřejmě o jeho vztahu k jižním Čechám a kanosistice na divoké vodě. Jihočeský Podcast · Daniel Stach – držitel…

Redakce 07.08.2021

Jakub Prüher – Olympionik, kanoista a jedna z duší kanálu v Českém Vrbném

V tomto díle si Petr Meškán povídal s Jakubem Prüherem bývalým reprezentantem na divoké vodě a duší sportovního areálu v Českém Vrbném. V jednom z nejdelších dílů došlo na historky z olympiády s rebelem Lukášem Pollertem, na Daniela Stacha nebo na technické detaily kanálu s divokou vodou a atraktivní plány do budoucna. Jihočeský Podcast ·…

Redakce 22.09.2022